středa 11. listopadu 2015

Doctor Who and Beyond

52 let a stále se vysílá! To je aspoň seriál. Koncept sám o sobě nesmrtelnost zajišťuje - Doctor, cestovatel prostorem a časem (telefonní budkou), který zachraňuje různé rasy, nakopává prdel Dálekům, Plačícím andělům,.... a v případě nouze regeneruje (aby se dobře zdůvodnila nezbytná změna herce).
 
Doctor se mění, budka zůstává, k dnešku už 12 (13)
 
Waxwork, Back to the Future, Sliders pracovali s podobným konceptem, ale Doctor disponuje nejvíce komplexní mytologií, která žel není ve všech etapách konzistentní, ale... 52 let = spousta scénáristů i herců.
 
4th: krycí jméno - Šála
 
Kdo seriál zná, určitě si našel svého oblíbeného Doctora. V souladu s rozlišením seriálu na dvě etapy classic (1963 - 1989) a renewed (2005 - 20xx) mám osobně oblíbence rovnou dva, ze kterých bych těžko určil finalisty. Každý je jiný, ale mám je spojené s tím, co si vybavím, když se řekne Doctor. Tom Baker (4th Doctor) a David Tennant (10th Doctor), alias představitelé zlaté éry seriálu:
 
  • 1974 - 1981: Season 12 - 18 (classic).
  • 2005 - 2010: Season 1 - 4 (renewed) - s čestnou zmínkou Christophera Eclestona (9th Doctor), který umožnil svým čerstvým pojetím postavy znovu nakopnutí celého fenoménu.
Stručná historie času s Motýlkem a Keckou
 
Představitel je však jen částí úspěchu. Paradoxně zde nejde ani tak o režiséra jako o scénáristy, který vystupuje jako show-runner. Čtvrtý Doctor tak zprvu pod vedením Roberta Holmese prožíval dobrodružství ve stylu gotického horroru, aby následně směřoval v souladu s náturou Douglasa Adamse (ano, toho Adamse ala Stopařův průvodce po galaxii) více k humornému sci-fi (a rekordu 16,1 milionu diváků v UK). A ve své poslední, sedmé, sérii pak okusil s Christopherem Bidmeadem temnější, entropickou atmosféru plnou zmaru a nevyhnutelného konce.
 
10th: 13,31 milionu diváků v UK, to jde
 
Desátý Doctor prožil celé své období pod pevnou rukou Russella T Daviese, který udělal něco nevídaného - úspěšně polidštil toho dříve odtažitého mimozemšťana se dvěma srdci, která nově tloukla i pro svou společnici Rose v regulerní romanci. Být Doctorem najednou není bžunda, ale hořký úděl, kdy ztrácíte pod tíhou věčnosti své blízké a máte jedinou jistotu - budete osamělí.
 
Jenže co když "Váš" Doctor zregeneruje a seriál se tak více či méně promění směrem k jiné éře? Toma Bakera vystřídal Peter Davison a z neposedného, výstředního šílence se stal uhlazený rozvaha. Davida Tennanta vystřídal Matt Smith a z energického, někdy nerudného dětiny se stal starý teenager. Ale co když chcete pokračovat se svým Doctorem? Navíc v případě, kdy nadcházející série už jednoduše stojí za prd (zdravím Stevena Moffata) a vy chcete znovu vstoupit do časů, kdy to stálo za to.
 
Od Robota až k  Death and the Queen = 41 let
 
Možnosti jsou široké. Lze sáhnout k literatuře faktu, comicsům, knižním příběhům nebo audio příběhům. Audio příběhy jsou ve světě DW obzvláště bohaté, a to zejména díky Big Finish a snaze využívat herce ze seriálu. S Davidem Tennantem ve své roli se tak bylo možné setkat v příbězích:
 
  • The Stone Rose
  • The Feast of the Drowned
  • The Ressurection Casket
  • Pest Control
  • The Day of the Troll
  • The Last Voyage
  • Dead Air
A letos v říjnu Big Finish velkolepě ohlásil....
 
U Tennanta v audiopříbězích ovšem platí předpoklad vynikající úrovně angličtiny, protože s hereckým projevem jde někdy na úkor perfektní srozumitelnosti a skotský přízvuk taky jen tak nezapře. Zato Toma Bakera se není třeba obávat, se svou jedinečnou dikcí má vynikající úroveň srozumitelnosti i pro sváteční angličtináře. V příštím roce nás navíc čekají novinky se Čtvrtým (vydání do března 2016) i Desátým Doctorem (květen 2016):
 
  • 4th: Tom Baker + Lalla Ward jako Romana
    • Wave of Destruction
    • The Labyrinth of Buda Castle
    • The Paradox Planet
  • 10th: David Tennant + Catherine Tate jako Donna
    • Technophobia
    • Time Reaver
    • Death and the Queen
Když audio, tak není nad full cast
 
Nejlepší zdroj informací ze zákulisí představuje jednoznačně The Writer´s Tale (nenechte se odradit 704 stranami, tahle bichle rozhodně není hubená modelka). Davies zároveň nechává nahlédnout do procesu své tvorby a některé události v seriálu tak nabývají nový rozměr. The Inside Story má širší rozsah na jednotlivé zaměření (masky, kostýmy, efekty, atd.) a The Time Travelers´s Almanac zobrazuje chronologicky časovou linii událostí v rámci 1 - 4 série.
 
Především Wrister´s Tale budí v knihovničce respekt
 
V oblasti knih už se může člověk lehce spálit, protože na trhu se jich nachází skutečně hodně a úroveň některých je nevalná. Za sebe můžu doporučit zejména dvě, a to "Beautiful Chaos" od Garyho Russella (s návazností na čtvrtou sérii, před epizodu 4x11 Turn Left i po  4x13 Journey Ends) a "Prisoner of the Daleks" od Trevora Baxendalea.
 
Nevíte co pod stromeček?
 
U comicsů se vyplatí investovat zejména do omnibusů, které se na amazonu pohybují ve výhodných cenových relací. K "The Crimson Hand" dokonce napsal předmluvu sám Russell T Davies. A Omnibus 1 od IDW Publishing obsahuje vynikající story "Forgotten" (malý spoiler: 1 - 10, muzeum, 10.5).
 
Kupodivu mi přišel menší formát praktičtější
 
Merchandising je v tomto případě věcí příjemnou s neustálým rozšiřováním a budováním dobře známého vesmíru. V rámci seriálu jedna éra nahrazuje jinou, ale současná multimedialita umožňuje, že příběh nikdy skončit nemusí.

Žádné komentáře:

Okomentovat